Hogyan horgoljunk biztonságos játékot a  legkisebbeknek?

Lunda babacsörgő

Hogyan készülhet biztonságos játék a piciknek? Milyen fonal, milyen anyag, mire kell nagyon figyelni, hogy ne történjen baj? Ez a leírás csak egy kiinduló alap, a fontosabb témák érintésével. 


MIT TARTUNK FONTOSNAK, HA BABÁKNAK - PICIKNEK KÉSZÜL EGY FIGURA?

 
 

A kereskedelmi forgalomba került játékoknak meg kell felelniük a CE minősítésnek - ez nem azt jelenti, hogy mind át is esik rajta, csak van egy előírás, amit a gyártónak be kell tartania a játékok készítése során - ezt vállalja, ha ráteszi a CE jelet.A kézművesek által készített játékok sem kivételek ez alól - bár a gyakorlat teljesen mást mutat! A CE minősítésnek vannak szabályai, követelményei - ezek elérhetőek a hétköznapi készítőknek is. A minőségi tesztelésre, dokumentációra most nem térnék ki, csak alapvető dolgokat szeretném összegyűjteni - hogyan készüljön jó minőségben piciknek is adható amigurumi.

 

 

FONAL:

Fontos, hogy

  • strapabíró fonal legyen
  • ne szöszöljön
  • ne szakadjon könnyen
  • nem jó ha kinyúlik
  • legyen minőségi anyagból
  • alkalmas festékkel/anyagokkal legyen kezelve
Sokan csak a mercerizált pamutokat használják (mint pl a Catania). Erős, kedvelt fonal, de van más szempont is amit figyelni kell. Játékok esetében CE tanusítványhoz csak olyan fonal alkalmas aminek a festékanyaga garantáltan nem árt - GOTS minősítés a feltétel a fonalak esetében, de ilyen mercerizált pamut nincs ha jól tudom, csak sima pamut.Öko- Tex minősítést már több elérhető mercerizált fonal is kapott, ez is kizárja a legtöbb káros anyagot a gyártás során.Szöszös, bolyhos fonalból a szálak a légutakba, tüdőbe jutva akár gyulladást is okozhatnak, ezért nem ajánlott a használatuk.

TÖMŐANYAG:

Fontos, hogy

  • ne poroljon (pl szivacs - ami idővel szétporlik)
  • könnyen ki tudjon száradni mosás után (ez nagyobb figuráknál lehet gond)
  • antiallergén anyag legyen
  • ne legyen romlandó/molyosodó anyag (pl rizs, bab)

Ha a tömőanyag csomagolásán fel van tűntetve a DIN EN 71-3, akkor bátran használható. Minden más esetben mérlegelni kell.Elsősorban szilikonizált polyester golyókat használunk (PES golyó), minőségi párnatölteléket, ami tartja a formáját, antiallergén, és gépben mosható. A vatelinnel nekem az a tapasztalatom, hogy nem tartja rendesen a formáját - mosás során inkább összetapad, ellentétben a PES golyókkal, amik szétrázódnak.Természetes alternatívák: kártolt gyapjú, növényi rost/szál (kapok, kukorica, pamut, len stb) Minőségben megfelelhetnek, de ezeknél figyelni kell a gépi mosásra - illetve számításba kell venni, hogy idővel a használat során összeeshetnek, tömörödnek.Melegíthető (pl cseresznyemag), illatosító anyagokat (levendula) a moshatóság miatt is praktikusabb külön vászonzsákba varrva rakni - a figurákba is úgy eltenni, hogy a picik ne férjenek hozzá (megoldható de tényleg figyelni kell erre is)

ORR ÉS SZEMEK

Fontos, hogy

  • tényleg biztonságosan lehessen feltenni
  • ne lehessen kiszedni, kikaparni, leharapni
  • varrásnál szakadásbiztos cérnát használj

A biztonsági szemek/orrok olcsó változatai nem biztonságosak. Vannak minőségi, drágább darabok, akár fém hátlappal, ezek már inkább megfelelnek a biztonságos feltételeknek. Itt is a DIN EN 71-3 szabvány lehetne a mérvadó, illetve a hímzett szem.A gombok is könnyen törhetnek, varrásukra külön figyelni kell, a kisebb gyöngyök meg szerintem eleve alkalmatlanok piciknek készült játékokon.A picik kezeiben hihetetlen erő van - szeretik piszkálni a csillogós darabokat, a biztonsági szemben látják magukat is, túlzottan érdekes rész lehet számukra. Piszkálják, babrálják, ráharapnak, feszegetik - több példát is olvashattunk, hogy megoldják a leszedését, ha akarják A gond akkor van, ha le is nyelik, esetleg félrenyelik és a nagyobb darab elakad valahol.

A HORGOLÁS

Fontos, hogy

  • szoros legyen
  • megfelelő méretű legyen

A figura ne legyen lyukacsos - a megfelelő tű és technika használatával nem lehet gond.Legyenek a méretei biztonságosak: ne tudja teletömni a száját, rátekerni a nyakára, ne akadjon bele az ujja (pl a szundikendőknél)Sokszor egy horgolt figurából alvópajti is lesz - alvás közben sokminden történhet - forgolódik, magára tekeri, beleakad, magára húzza - amikor a szülő nem áll ott minden percben, megeshet a baj.Olyan figurát horgoljunk aminek nincsenek levehető darabkái, külön apróságok (pl díszgomb) felvarrva.

KIEGÉSZÍTŐK PL. CUMILÁNC, KARIKA, CSÖRGŐ, STB

Fontos, hogy

  • babáknak adható anyagból legyen (tanusítvánnyal)
  • megfelelően tisztítható/mosható legyen
  • nem lehet lenyelhető darabból

Cumiláncok esetében nagyon szigorúak a szabályok, sőt utóbbi évben még az ETSY-n is törölték ezeknek az árusítását, mert nem voltak biztonságosak.A szalagok nem szakadhatnak el, nem lehetnek rajta kisebb golyók (még szilikonból sem, mert attól még fulladásveszélyes, ha nincs rendesen rögzítve).A csörgőkhöz olyan karikát lehet használni ami megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik - a függönykarika tilos (törhet, nem feltétlenül bababarát anyagokkal van kezelve!) . Legyen mosható, így csak szilikont, illetve műanyagot lehet behorgolni (köszi az infót Andrea Czéró). Fát csak akkor, ha a horgolás levehető. Zenedoboz - általában moshatóak a szerkezetek kiszáradnak, de jobb ha kivehetőre készülnek.

VARRÁS

Általában a saját fonalával szoktuk összevarrni a figurákat, de ha könnyen szakad akkor egy erősebb fonallal kell összevarrni. Varrásnál legyünk alaposak, legyen több szorosabb öltés, dupla csomó.CE minősítési tesztnél egy gép tépi szét a figurákat, a varrás a gyenge pontjuk, ezért erre is nagyon figyelni kell. 

MOSÁS - HIGIÉNIA

Alkalmanként (főleg ha betegek a gyerekeim) én ki szoktam mosni a kész figurát - mosózsákban, önmagában, minden vegyszer, öblítő nélkül, maximum ecetet használva (ez fixálja a színt, fertőtlenít, tisztít). Vagy bezacskózva mehet a fagyasztóba 24 órára. Egyébként nem tudhatom mire lesz érzékeny a baba bőre, jobb ezt a műveletet a szülőkre hagyni. Horgolás közben ügyelek a tisztaságra ez a minimum.


Ha kicsiknek, újszülötteknek kérnek tőlem figurát, akkor minden ilyen biztonsági részt megbeszélünk, hogy tudjon róla a vevő. Az ő döntése, hogy mit kér, de ha baj történik akkor az nem csak az ő felelőssége szerintem.Egyébként bárkinek készítek figurát többnyire ezek az alap dolgok, maximum bátrabban horgolok más, szöszös fonallal, vagy használom a biztonsági szemeket. 

Remélem hasznos volt számodra az összefoglaló!

Eddig két csörgőmintát terveztem, külön figyeltem a kényes részekre, a fennt említett biztonsági részekre.  A képekre kattintva részletesebb leírást lehet róluk találni.

horgolt babacsörgő
Lunda baba csörgő


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések